ارزهای دیجیتال

ارزهای دیجیتال چیست؟

ارزهای دیجیتال که در سال ۲۰۰۹ وارد دنیای ما شدند، نحوه فکر کردن ما در مورد پول را متحول کرده‌اند. اما آن‌ها چه هستند و چگونه کار می‌کنند؟ با ادامه مطلب همراه باشید تا متوجه شوید.
ارز دیجیتال نوعی پول الکترونیکی است. برخی از معروف‌ترین ارزهای دیجیتال (رمزنگاری‌شده) شامل بیت‌کوین، اتریوم، لایت‌کوین و ریپل هستند. تا سپتامبر ۲۰۲۰، در مجموع بیش از ۶۹۵۵ ارز دیجیتال مختلف وجود داشت.
مانند هر ارز دیگری، از آن‌ها می‌توان برای خرید و فروش کالا استفاده کرد. شما می‌توانید با بیت‌کوین کالاها و خدمات را از نام‌های آشنا مانند مایکروسافت، استارباکس و ویکی‌پدیا خریداری کنید. منبع: coinmarketcap.com

حقایق کلیدی در مورد ارزهای دیجیتال

  1. غیرمتمرکز بودن
    ارز دیجیتال مثل بیت‌کوین توسط هیچ دولت یا بانک مرکزی کنترل نمی‌شوند، به همین دلیل از دسترسی و نظارت مستقیم آن‌ها در امان هستند. این ارزها با استفاده از یک شبکه جهانی و غیرمتمرکز از تراکنش‌های همتا به همتا کار می‌کنند که مبتنی بر رمزنگاری است. به همین دلیل هم به این ارزها “کریپتو” یا ارزهای رمزنگاری‌شده می‌گویند. این سیستم باعث می‌شود که کاربران بتوانند بدون نیاز به واسطه‌ها مانند بانک‌ها یا صرافی‌های سنتی، تراکنش‌های خود را انجام دهند.
  2. امنیت و تقلب‌ناپذیری
    فناوری بلاکچین که پایه و اساس بیشتر ارزهای دیجیتال است، نوعی دفترکل دیجیتال عمومی است که تمام تراکنش‌ها در آن ثبت و ذخیره می‌شوند. این دفترکل، شفاف و توزیع‌شده است، به این معنی که اطلاعات تراکنش‌ها برای تمام اعضای شبکه قابل مشاهده است و هیچ سازمان یا نهادی نمی‌تواند آن را کنترل یا دستکاری کند. این ویژگی باعث شده تا ارزهای دیجیتال تقریباً در برابر تقلب و دستکاری مقاوم باشند، چون برای هک کردن کل شبکه باید به تمام نسخه‌های دفترکل در شبکه دسترسی داشت، که امری بسیار دشوار و تقریباً غیرممکن است.
  3. عرضه محدود
    یکی از ویژگی‌های مهم ارزهایی مثل بیت‌کوین، محدودیت در تعداد کل آن‌ها است. برای مثال، تنها ۲۱ میلیون بیت‌کوین برای استخراج وجود دارد. این محدودیت به این منظور طراحی شده که کمبود و ارزش بیت‌کوین در طول زمان حفظ شود و باعث افزایش قیمت آن شود. در حال حاضر، بیش از ۱۸.۵ میلیون بیت‌کوین استخراج شده و تنها ۲.۵ میلیون بیت‌کوین برای استخراج باقی مانده است. این ویژگی باعث شده که بیت‌کوین به عنوان یک دارایی ارزشمند در نظر گرفته شود.
    بیت‌کوین
  4. قابلیت استخراج
    استخراج یا ماینینگ بیت‌کوین فرآیندی است که طی آن تراکنش‌های جدید تأیید و به بلاکچین اضافه می‌شوند. در این فرآیند، رایانه‌های قدرتمند با حل کردن مسائل پیچیده ریاضی، تراکنش‌ها را تأیید می‌کنند. هنگامی که یک مسئله ریاضی حل می‌شود و تراکنش تأیید می‌شود، یک بیت‌کوین جدید به عنوان پاداش به استخراج‌کننده اهدا می‌شود. این پاداش شامل بیت‌کوین جدید و کارمزد تراکنش‌ها است. این فرایند باعث شده تا مزرعه‌های بزرگ استخراج بیت‌کوین شکل بگیرند که مصرف انرژی بالایی دارند و حتی در سال ۲۰۱۸ باعث افزایش قیمت کارت‌های گرافیک کامپیوتر شدند. با اینکه نزدیک به ۹۰ درصد از بیت‌کوین‌ها استخراج شده‌اند، برآورد می‌شود که آخرین بیت‌کوین در سال ۲۱۴۰ استخراج شود. دلیل این طولانی بودن زمان استخراج، سخت‌تر شدن مسائل ریاضی است که با گذشت زمان پیچیده‌تر می‌شوند.
  5. نگهداری در کیف پول دیجیتال
    برای نگهداری و ذخیره ارزهای دیجیتال مانند بیت‌کوین، نیاز به یک کیف پول دیجیتال دارید. هر کیف پول دارای یک کلید خصوصی و یک کلید عمومی است. کلید خصوصی به کاربر اجازه می‌دهد که ارز دیجیتال خود را ارسال کند و فقط در دسترس صاحب کیف پول قرار دارد. کلید عمومی همان آدرسی است که دیگران می‌توانند از آن برای ارسال ارز دیجیتال به کیف پول شما استفاده کنند.
  6. نوسانات قیمت
    یکی از ویژگی‌های ارز دیجیتال، نوسانات شدید قیمت آن‌ها است. برای مثال، قیمت بیت‌کوین از دسامبر ۲۰۱۷ تا نوامبر ۲۰۲۰ به شدت نوسان کرده است؛ از ۱۹,۷۸۳ دلار به ۳,۰۰۰ دلار سقوط کرده و سپس دوباره به حدود ۱۹,۰۰۰ دلار رسیده است. این نوسانات قیمتی به دلیل محدودیت عرضه و همچنین تأثیرپذیری بازار از اخبار و شرایط اقتصادی رخ می‌دهد.
  7. طلای دیجیتال
    بعضی افراد ارز دیجیتال را به عنوان “طلای دیجیتال” می‌بینند. این نام‌گذاری به این دلیل است که مانند طلا، این ارزها نیز به عنوان وسیله‌ای برای حفظ ارزش و دارایی عمل می‌کنند. برای بسیاری از افراد، به ویژه کسانی که در کشورهایی با تورم بالا یا بی‌ثباتی اقتصادی زندگی می‌کنند، ارز دیجیتال راهی برای حفظ ارزش پول و سرمایه خود و ارسال آسان پول به دیگر کشورها، بدون وابستگی به بانک‌ها و بروکرها، محسوب می‌شوند.

چرا ارزهای دیجیتال ایجاد شدند؟

در سال 2008، ساتوشی ناکاموتو مقاله‌ای با عنوان بیت‌کوین: یک سیستم پول الکترونیکی همتا به همتا منتشر کرد که پایه‌گذار ارز دیجیتال مبتنی بر فناوری نوآورانه بلاکچین بود. تا به امروز، هویت واقعی ساتوشی ناکاموتو همچنان ناشناخته باقی مانده است و مشخص نیست که او یک فرد است یا گروهی از افراد.
یکی از اهداف اصلی ارز دیجیتال، حذف کارمزدهای تراکنش بود. شرکت‌های پرداخت جهانی مثل مسترکارت و ویزا به عنوان واسطه‌های غیرضروری تلقی می‌شدند که از هر تراکنش مالی سهمی برای خود برداشت می‌کردند.
ایجاد ارز دیجیتال همچنین تا حدی واکنشی به بحران مالی سال 2008 بود. مدیریت ضعیف بانک‌ها و واکنش‌های دولت‌ها که بر پول تسلط دارند، بسیاری از مردم را به فقر کشاند.
ساتوشی ناکاموتو، خالق بیت‌کوین، اظهار داشت:

«مشکل اساسی پول‌های سنتی، نیاز به اعتمادی است که برای کارکرد آن‌ها لازم است. باید به بانک مرکزی اعتماد کرد که ارزش پول را کاهش ندهد، اما تاریخچه ارزهای فیات پر از نقض این اعتماد است. باید به بانک‌ها اعتماد کنیم که پولمان را نگه‌داری کرده و آن را به صورت الکترونیکی انتقال دهند، اما آن‌ها در چرخه‌های وام‌دهی گسترده‌ای وارد می‌شوند، در حالی که تنها کسری از پول را به صورت ذخیره دارند.»

در سال 2009، بیت‌کوین به عنوان اولین ارز دیجیتال معتبر راه‌اندازی شد. تلاش‌های قبلی برای ایجاد ارز دیجیتال مانند بی‌مانی و بیت گلد نتوانستند موفق شوند.
در تاریخ 22 می 2010، اولین تراکنش بیت‌کوین ثبت شد، زمانی که لازلو هانیکز 10,000 بیت‌کوین را برای خرید دو پیتزا پرداخت کرد. این رویداد به عنوان “روز پیتزای بیت‌کوین” شناخته می‌شود.

مزایای ارزهای دیجیتال

  1. هزینه : بدون واسطه یا کارمزدهای بانکی انجام می‌شود
  2. آزادی : پول شما توسط دولت یا هیچ نهادی کنترل نمی‌شود، که برای کسانی که در کشورهایی با بی‌ثباتی سیاسی یا تورم شدید زندگی می‌کنند، اهمیت خاصی دارد.
  3. حریم خصوصی : ارز دیجیتال با حفظ حریم خصوصی همراه هستند. هرچند این امر موجب شده برخی از آن‌ها به فعالیت‌های مجرمانه مرتبط شوند، ولی باید توجه داشت که تراکنش‌های بیت‌کوین کاملاً ناشناس نیستند.
  4.  دسترسی : ارز دیجیتال به هر کسی که تلفن همراه دارد، یک جایگزین بانکی ارائه می‌دهند.

بازار ارزهای دیجیتال چه موقع باز میشه؟

بازار ارز دیجیتال ۲۴ ساعته فعالیت میکنه، یعنی شما میتونین هر موقع از شبانه روز، حتی آخر هفته ها، اقدام به خرید و فروش ارز دیجیتال (ترید) کنید.

بازار ارز دیجیتال همیشه بازهست؟

بله، بازار ارز دیجیتال هیچوقت تعطیل نمیشه و ۳۶۵ روز سال، ۲۴ ساعته در حال فعالیت هست. دلیلش اینه که برخلاف بازار سهام و کالا، بازار ارز دیجیتال یک بورس متمرکز و تحت نظارت نیست، بلکه روی شبکه ای غیرمتمرکز از کامپیوترها پراکنده شده.

تنها زمانی که صرافی ارز دیجیتال تعطیل میشن، زمان تعمیرات و نگهداری هستش، البته اونا معمولا قبل از وقفه، به کاربران اطلاع رسانی میکنن.
ارزهای دیجیتال

چه موقع از روز بیشترین معامله روی ارزهای دیجیتال انجام میشه؟

معمولا بیشترین حجم معاملات ارز دیجیتال بین ساعت ۸ صبح تا ۴ بعد از ظهر به وقت محلی انجام میشه. با اینکه بازار ارز دیجیتال ۲۴ ساعته بازه، اما احتمال اینکه معاملات شما در ساعات پر‌تحرک اجرا بشه بیشتره. خارج از این ساعات، حجم معاملات کمتره و ممکنه باز و بسته کردن پوزیشن (خرید و فروش) با مشکل مواجه بشه.

همچنین لازمه که از اخبار و رویدادهایی که روی بازار ارز دیجیتال تاثیر میذارن، مثل هاوینگ (نصف شدن پاداش استخراج بیت کوین)، تغییرات قوانین و مقررات یا تاییدیه افراد مشهور، باخبر باشید. با توجه به این رویدادهای تاثیرگذار، قیمت ارز دیجیتال میتونه نوسان داشته باشه و فرصت های خوبی برای ترید کردن ایجاد کنه.

ریسک معامله ارزهای دیجیتال

قراردادهای ما به التفاوت (CFD) ارز دیجیتال، پیچیده، بسیار پرخطر و معمولا با درجه بالایی از گمانه زنی همراه هستن. معامله این قراردادها به دلیل نوسانات شدید بازار، مشکلات اجرا و رویدادهای مخرب خاص این صنعت، از جمله توقف فعالیت صرافی ها، ممنوعیت های قانونی و اقدامات مخرب بازیگران در اکوسیستم ارز دیجیتال، ریسک بالایی از نظر از دست دادن سرمایه در مدت زمان کوتاه داره.

قیمت گذاری قراردادهای ما به التفاوت (CFD) ارز دیجیتال ممکنه از صرافی های خاصی استخراج بشه، به این معنی که عمق بازار به موجودی دفترچه سفارش اون صرافی ها محدود میشه. این بازارها نسبتا جدید هستن و به همین دلیل ممکنه نوسان بالایی داشته باشن و از نظر نقدشوندگی هم محدودیت هایی داشته باشن. موتورهای قیمت گذاری صرافی ارز دیجیتال ممکنه با تاخیر و یا وقفه هایی روبرو بشن که میتونه ناشی از عوامل مختلفی باشه.

معامله قراردادهای ما به التفاوت (CFD) ارز دیجیتال برای همه سرمایه گذاران مناسب نیست، بنابراین هر کسی که قصد معامله این قراردادها رو داره، لازمه که دانش و تخصص عمیق و به روز در مورد این محصولات خاص داشته باشه. مشتریان باید همیشه از ویژگی ها و ریسک های خاص مرتبط با این محصولات، که در این بخش ذکر شده، کاملا آگاه باشن.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *